Friday, December 1, 2006

TABOO CUISINE- world weird food expedition


english version coming soon


















TABOO CUISINE
czyli wyprawa dookoła świata w poszukiwaniu najdziwniejszych potraw
Chrzęszczące w zębach karaluchy, włochate tarantule, potrawka z bawolich penisów, suszone „osy morskie”, to tylko niektóre z potraw, których spróbujemy i opiszemy. Na przykładzie tych oryginalnych, często zaskakujących specjałów zjadanych w poszczególnych regionach świata chcemy ukazać, jak różne są ludzkie nawyki i preferencje żywieniowe; jakie obrzydzenie mogą budzić największe „przysmaki”; jak wiele można powiedzieć o środowisku, kulturze, historii i współczesności narodu pokazując tak codzienne czynności, jak przyrządzanie i spożywanie jedzenia.
PLANY, TRASA I REALIZACJA.
Planując naszą podróż korzystaliśmy z polskich i angielskojęzycznych książek, bibliotek internetowych oraz informacji zebranych przez naszych zagranicznych współpracowników. Są wśród nich mieszkańcy: Kazachstanu, Chin, Filipin, Birmy, Wietnamu, Tajlandii, Malezji, Indonezji, Australii, Nowej Zelandii, Fidżi, Samoa Zachodniego, Meksyku, Nikaragui, Peru i Surinamu. Zaprowadzą nas w miejsca niedostępne dla turystów oraz zdradzą tajemnice miejscowej kuchni.
Podczas naszej wyprawy będziemy respektować Listę Gatunków Roślin i Zwierząt Zagrożonych Wyginięciem. Sprzeciwiamy się także nieludzkiemu traktowaniu zwierząt. Nie planujemy też kultywowania kanibalizmu.
Celem projektu Tabu Cuisine jest poznanie i pokazanie najdalszych zakątków świata przez pryzmat lokalnych zwyczajów i preferencji kulinarnych. W naszych artykułach chcemy pokazać, że pomimo olbrzymich różnic są też elementy, które łączą ludzi na całym świecie. Gorąco zapraszamy do śledzenia naszych przygód.

O NAS:

Tekst : Maciej Moszczyński. Absolwent PW; ukończył wiele prestiżowych kursów kucharskich. Gotowanie jest jego pasją, a od niedawna stało się także sposobem na życie. Pieniądze na podróż zarobił pracując w Anglii jako kucharz, rolnik i robotnik.




Zdjęcia : Karol Słowik. Fotograf, absolwent warszawskiej ASP. Zajmuje się reportażem i fotografia artystyczna.

4 comments:

Unknown said...

The strange way to make food excites me, seems delicious, just want to try it now!
But I hope to visit your more content blog soon:-)

By the way, how did you manage to get my email?

Wangyan

Unknown said...

Some of the photos are very nice, I like them! I hope to visit such nice places with you all if possible:-)

Wangyan

Anonymous said...

Well well..
Congratulations Maciek!
I'm looking forward to read another articles and see more pictures.
Wish You good luck!

Viagra Online said...

What is that thing on the picture, looks like the foot of some poor fella. sv77